teatre nacional de catalunya

  Programació Sala petita

 

La barca nova
d'Ignasi Iglésias

del 6 d’octubre al 28 de novembre 1999


 

Adaptació dramàtica: Carles Batlle

Direcció: Joan Castells

Escenografia: Ramon Simó
Vestuari: Cèsar Olivar
Il·luminació: Xavier Clot (A.A.I.)
Música: Joan Alavedra
Utillatge: Marsa Amenós
Ajudant de direcció: Núria Inglada

Amb Pere Anglas, Dafnis Balduz, Lurdes Barba, Jaume Bernet, Joan Borràs, Montse German, Òscar Intente, Àngela Jové, Fèlix Pons, Kai Puig, Dolors Rusiñol, Andreu Raich, Joan Vallés, Montse Vellvehí

Producció: Teatre Nacional de Catalunya
Espectacle en gira del 28 de novembre fins el 16 de gener del 2000

La barca nova, ambientada en un poble de mar a començament de segle, presenta el conflicte entre la tradició i la modernitat. És la lluita de la joventut per impulsar un nou ordre de coses. També és una història de passions amoroses i de convulsions familiars. El fill petit d’una família de propietaris pescadors (la representació modernista de l’ideal d’una vida nova) s’enfronta amb la maledicència del poble, amb el seu pare i amb el seu germà (l’hereu) per tal d’aconseguir un nou equilibri on imperi la joventut i l’alegria de viure. Amb aquesta obra, Ignasi Iglésias –un dels dramaturgs modernistes amb més pes dins la nostra tradició dramàtica- estableix una clara metàfora dels processos socials i ideològics que determinen la història de la Catalunya contemporània. 

L’obra, d’altra banda, recrea la manera de viure i de treballar d’un poble mariner ara fa cent anys. Hi observem una manera molt especial de viure el mar, la complexa organització dels treballs de la pesca, o la supeditació extrema a la superficialitat de les creences religioses. D’altra banda, La barca nova recrea un llenguatge popular, colorista i dialectal que, tot i mantenir el regust de l’època, conserva una energia que el fa plenament actual.

 


© Generalitat de Catalunya