Tres versions ... una única habitació

El 8 de maig del 1889 Vincent abandona Arle i va a l'hospici de Sant Pau de M. a Sant Romieg de Provença. Hi serà 1 any pintant.

Vincent volia retocar l'Habitació d'Arle i li demana a Theo que li reenvii el llenç. Aquesta és la versió d'Amsterdam. Theo l'aconsella que faci una còpia en lloc d'intentar retocar-lo.

Al setembre copia el quadre i ho fa conservant les dimensions 72 x 90 cm. Els retrats de la paret ja no són els de Bosch i Millieu. El primer, que sembla un autoretrat no correspon a cap dels coneguts d'ell. El segon és el retrat d'una dona rossa no identificada: és la versió de Xicago.

Satisfet amb la seva còpia, en fa una altra de 56 x 74 cm per a la seva mare i germana. En aquest, el retrat de la dreta correspon a una dona bruna i el de l'esquerra correspon a un autoretrat que fa a Sant Romieg el mateix mes de setembre. El paissatge de la capçalera també és diferent: és la versió de Paris.

Tres, dos, u. Tres versions diferents: Amsterdam, Xicago, París. Dues portes, dues cadires, dos quadres, dos gravats, dos coixins... una única habitació: la de Vincent a Arle.